Hoewel koffie natuurlijk altijd een bittere smaak kent, bestaat er ook zoiets als té bittere koffie. Vind je je koffie te bitter als je het thuis maakt? Dat is jammer! Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Het is een kwestie van uitzoeken wat er aan de hand is: dít zijn onze tips.

Koffiezetapparaat is niet goed schoon

Is de smaak van de koffie van het ene op het andere moment bitter geworden, terwijl je gewoon hetzelfde koffiezetapparaat gebruikt? Dan is de kans groot dat het apparaat niet goed schoon is. Helaas kan dit de smaak beïnvloeden. Zorg daarom dat je koffiezetapparaat met name aan de binnenkant schoon is! Spoel de kan dagelijks om. En ontkalk je apparaat maandelijks. Verder zijn er speciale reinigingstabletten te vinden. Door je koffiezetapparaat wat liefde te geven, smaakt je bakje echt weer beter – of je nu koffiebonen of koffiepads gebruikt.

Oud water

Het water waarmee je de koffie bereidt, speelt een grote rol. Zet je koffie met oud water, dat al een dag of zelfs langer in het waterreservoir van het apparaat zit? Grote kans dat je koffie minder lekker smaakt dan met vers water het geval zou zijn. Een bittere afdronk kan een gevolg zijn van oud water. Even weggooien en omspoelen dus, en je koffie altijd met vers water maken.

Te heet water

Koffie zetten met te heet water zorgt voor een bittere smaak. Bij oude koffiemachines kan het zo zijn dat de regulering van de temperatuur niet meer goed is: dan is het tijd voor een onderhoudsbeurt of een nieuwe machine. Als je koffie meer handmatig zet, met een Aeropress of V60 bijvoorbeeld, heb je zelf veel invloed op de temperatuur. Laat de temperatuur van het water in ieder geval niet boven de 96 graden Celcius uitkomen. Tussen de 92 en 96 graden zit je goed: dit is de ideale temperatuur om koffie mee te zetten.

Branding en type bonen

Het kan ook aan de bonen liggen die je gebruikt. Kies voor bonen of gemalen koffie van een vooraanstaand merk: deze koffie smaakt vaak verfijnder. Het is een kwestie van uitproberen welke koffie jij het lekkerst vindt. Let daarbij ook op de branding. Hoe donkerder de branding is, ook wel dark roast genoemd, hoe intenser en bitterder de smaak is. Wellicht is medium roast meer iets voor jou, of probeer zelfs light roast uit!

Drink koffie met melk of suiker

Tot slot: het kan ook zo zijn dat de smaak van koffie voor jou überhaupt te bitter is. Laat je koffie eens door een ander proeven en vraag om zijn of haar oordeel. Vindt deze persoon de koffie goed smaken? Dan is er waarschijnlijk niets mis met bijvoorbeeld je koffiezetapparaat of zetmethode, maar moet je nog wennen aan de smaak. Of drink voortaan koffie met melk of suiker! Het is immers geen verplichting om koffie zwart te drinken – een lekkere cappuccino is misschien zelfs wel een grotere traktatie dan een simpel bakje koffie.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen