Probeer jij vaak een wijn uit die je nog niet kent? Of grijp je toch meestal terug op het bekende, op een wijn die je eerder probeerde en die je toen prima beviel? Alhoewel voor het laatste natuurlijk best iets valt te zeggen, als je iets lekker vindt is verandering niet altijd nodig, is het eigenlijk ook best zonde. Er zijn namelijk ontelbaar veel wijnen te koop over de hele wereld. Zelfs als je een bepaalde wijn heel erg lekker vindt, en je niet kunt voorstellen dat er eentje bestaat die je nog beter zal bevallen, is de kans groot dat dat toch het geval is. Regelmatig een andere wijn proberen zorgt ervoor dat je jezelf de kans een wijn te vinden die je nog lekkerder vindt niet ontzegt.

Waarschijnlijk vaker dan je denkt

Het grappige is dat bijna iedereen die wijn drinkt vaker een andere soort probeert dan hij of zij zelf waarschijnlijk denkt. Zelfs als je een duidelijke favoriet hebt, bijvoorbeeld de populaire Chardonnay wijn, is de kans groot dat je daar toch al heel wat varianten van hebt geprobeerd.

De ene Chardonnay is namelijk de andere niet. De naam van de wijn zoals wij deze gebruiken, is eigenlijk niets anders dan de naam van het soort druiven dat bij het produceren ervan gebruikt is. Nu heeft het soort druif natuurlijk een grote invloed op de smaak van de wijn, maar er zijn meer factoren die daarbij een rol spelen. Vaak hebben deze te maken met de streek waar de wijn vandaan komt. Op de ene plek maken ze wijn traditioneel op een andere manier dan op een andere plek. En wat dacht je van het klimaat en de bodemsoort? Ook deze hebben allebei een grote invloed op het eindresultaat van de wijn. Alhoewel de verschillen subtiel kunnen zijn, is de ene Chardonnay dus zeker de andere niet. Zo is de kans dus groot dat je ongemerkt al heel wat verschillende soorten geprobeerd hebt, en het ene glas je waarschijnlijk ook beter heeft gesmaakt dan het andere.

Bewust op zoek naar een andere wijn

De beste manier om een nieuwe wijn te leren kennen, is door een wijnproeverij te organiseren. Dat kun je bij een partij doen die daarin gespecialiseerd is, dan scheelt je een hoop werk, maar het zelf opzetten kan natuurlijk ook. Leuk om met wat vrienden of andere wijnliefhebbers te doen, en extra leuk als iedereen bijvoorbeeld een fles meeneemt en daar wat kennis over verzamelt. De kans is groot dat je de proeverij afsluit met een aantal nieuwe favorieten!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen