Voetbalshirts zijn al lang niet meer bedoeld om alleen de clubkleuren uit te beelden, maar hebben de laatste jaren ook een steeds meer symbolische rol gekregen. Die bijrol is vooral te zien in het uitshirt of het derde shirt waarmee dan wel een bepaalde boodschap kan worden uitgedragen of een eerbetoon kan worden gedaan. 

In dit artikel komen verschillende voetbalshirts voorbij die de laatste maanden zijn gelanceerd en de aandacht trekken om geheel andere redenen dan alleen de nieuwigheid. Daarbij komen zowel voetbalshirts uit eigen land als het buitenland aan bod en zowel shirts van voetbalclubs als van landenteams.

Telstar regenboog shirt

Het Telstar regenboog voetbalshirt 2022-2023 is voor het grootste deel wit van kleur en bevat op het midden opvallende, verticale banen in de kleuren van de regenboog: rood, roze, oranje, paars, zwart geel, groen, blauw, en bruin. De gebruikte kleuren zijn volgens de Noord-Hollandse voetbalclub niet alleen een vrij interpretatie van de Progress Pride vlag, maar ook een knipoog naar de regenboogtrui van het wielrennen. Het Telstar regenboog voetbaltenue wordt gecomplementeerd door een wit voetbalbroekje met aan de zijkanten een roze taping en roze logo’s van de voetbalclub.

Kameroen WK thuisshirt

Wie het Kameroense voetbalshirt nog kent weet dat deze groen van kleur is en aan het shirt zelf is weinig bijzonders te zien. Wel is opmerkelijk hoe het shirt tot stand is gekomen. De Kameroense voetbalbond had namelijk tegelijkertijd een samenwerking met de kledingsponsoren One All Sports en Le Coq Sportif. Het laatstgenoemde Franse sportmerk was sinds 2019 de kledingsponsor van de ontembare leeuwen, Les Lions Indomptables. Tot begin november was het nog niet bekend wie nu het WK shirt zou opleveren. Dat blijkt nu toch One All Sports te zijn — ten koste van Le Coq Sportif.

Denemarken WK derde shirt

De Deense voetbalbond heeft besloten om op erg ludieke wijze te protesteren tegen de situatie van de mensenrechten in Qatar en heeft voor het WK 2022 een geheel zwart derde shirt ontwikkeld. Hierbij zijn ook de details van het shirt zwart gemaakt om het “somber” te maken. De Deense fabrikant Hummel zegt daar zelf het volgende over: “Wij willen niet zichtbaar zijn tijdens een toernooi dat duizenden mensen het leven heeft gekost.” Of het shirt ook echt zal worden gedragen op het eindtoernooi is nog onbekend, omdat het WK wel eens na de groepsfase voorbij zou kunnen zijn voor de Scandinaviërs.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen