Werk je in de bouw, de industrie of een andere sector waarin je veel te maken hebt met lawaai? Dan is het, ook als je (nog) geen gehoorproblemen ervaart, verstandig om een keer een audicien eerste consult in te plannen. Een audicien kan ten eerste door middel van een hoortest bepalen hoe het met je gehoor is gesteld en ten tweede advies geven over hoe je je gehoor zo goed mogelijk kunt beschermen tegen geluidsoverlast. Als je je dagelijks in een werkomgeving bevindt met veel herrie, is de kans namelijk groot dat je op den duur gehoorschade oploopt. Als je hier niets tegen doet, kan dit blijvend gehoorverlies en andere klachten veroorzaken. Geluidsoverlast op je werk is dan ook zeker iets om serieus te nemen. Lees hier wat de mogelijke gevolgen zijn.

Beroepen

Als je beroepsmuzikant bent of voor je werk bijvoorbeeld concerten bezoekt, dan ben je je wellicht al bewust van de risico’s van langdurige blootstelling aan lawaai. Je maakt dan waarschijnlijk al gebruik van een oordoppen op maat service en bent zuinig op je gehoor – dat juist voor je beroep perfect moet blijven functioneren. Maar de sectoren waar vaak minder aandacht is voor de gevaren van geluidsoverlast, zijn bijvoorbeeld de bouw, industrie, logistiek, landbouw en horeca. Terwijl je bij beroepen in deze sectoren juist wel regelmatig te maken hebt met geluidsoverlast en bijbehorende risico’s voor je gehoor. Om deze reden wordt in werkomgevingen met geluidsniveaus vanaf 83 decibel aangeraden om gehoorbescherming te dragen. 

Gehoorverlies

Een veelvoorkomend gevolg van beroepsmatige geluidsoverlast is gehoorschade. Dit komt voort uit het beschadigen van de trilharen in je oor bij geluidsniveaus vanaf 80 decibel. Als je hier op je werk vaak langdurig en regelmatig (in veel gevallen dagelijks) aan blootgesteld wordt, krijgen de kapotte trilharen geen kans om te herstellen en kan de gehoorschade al snel onomkeerbaar zijn. In veel gevallen veroorzaakt deze gehoorschade

slechthorendheid, vooral lawaaidoofheid. Symptomen van deze vorm van gehoorschade zijn een drukkend gevoel of piep in het oor, moeite hebben met het volgen van gesprekken en hoge tonen niet goed meer kunnen horen. 

Andere symptomen 

Naast gehoorverlies, kan dagelijkse blootstelling aan hoge geluidsniveaus op je werk ook tot andere gehoorgerelateerde problemen leiden, zoals het horen van een aanhoudende piep-, brom-, of fluittoon. Maar ook stress, een verhoogde bloeddruk, concentratiestoornissen en vermoeidheid zijn veelgehoorde klachten als het gaat om geluidsoverlast. Daarbij hebben al deze klachten een negatief effect op je productiviteit en je functioneren op het werk, dus de gevolgen van geluidsoverlast zijn uiteindelijk vaak op verschillende vlakken van je leven merkbaar en worden vroeg of laat ook mee naar huis genomen.

Tips

Jij of je werkgever kunnen investeren in stillere machines, geluiddempende kasten of alternatieve productiemethodes, maar in bepaalde sectoren valt geluidsoverlast nou eenmaal niet helemaal uit te sluiten. Daarom is het goed om jezelf niet langer dan nodig bloot te stellen aan lawaai en altijd passende gehoorbescherming te dragen. Kies voor geluiddempende oorkappen of op maat gemaakte oordoppen, die je gehoorgangen goed afsluiten en je gehoor beschermen tegen hoge geluidsniveaus op het werk. Deze mogelijke gevolgen van beroepsmatige geluidsoverlast, zijn reden genoeg om je gehoor serieus te nemen en goed te beschermen in lawaaiige werkomgevingen. 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen